
ANNEX C 
 

Consultation Questionnaire 
 
Structure and chronology   
 
Consultation Question 1: Do you have any comments about the approach taken to 
the structure and layout of the rules?  
 
 
 
 
 
 
 
 
Part 2 – Overview 
The inquiry principles  
 
Consultation Question 2: do you have any comment on the content of the inquiry 
principles?  
  
 
 
 

 

Representation and judicial continuity 

Consultation question 3: Do you agree that wherever possible the same sheriff 

should deal with the inquiry from the point that the procurator fiscal gives notice that 

an inquiry is to take place, until final determination?  

Do you foresee any practical difficulties with this?  

 

 

 

 

 

 

 

 

No. 
 
 

Question 1: Yes. 
 
Question 2: No, assuming that inquiry work is allocated to sheriffs whose 
availability is such at the particular sheriff court to allow for efficient and timeous 
progress of such work. In our experience, judicial continuity has worked well to 
date at Edinburgh and Glasgow Sheriff Courts, where Practice Notes apply. 
Allocating inquiry work to “visiting” sheriffs in other courts may, though, lead to 
delay on account of shrieval availability.   
 

No. 
 



The inquiry management powers 

Consultation question 4: are you content with the approach to the sheriff’s inquiry 
management powers? Are there specific illustrative powers which you think should 
be included in addition to those already listed?  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Part 3 – pre-inquiry procedure 
 

The first order and notices 

Consultation question 5: Is there any further information which you think would be 
useful to include in the form of first notice? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Consultation question 6: Do you think that imposing a deadline of 14 days within 
which the sheriff must make the first order is reasonable and practical?  
 
 
 
 
 
 
 
 
Consultation question 7: should we provide a timeframe within which the preliminary 
hearing and inquiry must start after the first order?  If so, what should those 
timescales be? Do you think that the 28 day timescales provided for in the draft are 
achievable?   
 
 
 

 
 
Preliminary hearings 

Question 1: Yes. 
 

Question 2: No. 
 
 
 

Yes. The first notice could usefully include an indication or undertaking in respect 
of Crown disclosure, in terms of information to be disclosed and reasonably 
anticipated disclosure timescale.  
 
 
 

Yes. 
 
 
 
 
 

The first order should, in our view, provide for a preliminary hearing to be held 
within 28 days of the date of the first order. We consider, though, that ordering 
that an inquiry must start within 28 days of the first order is potentially too 
prescriptive and restrictive. A provisional inquiry date should be set by the first 
order, subject to review at the preliminary hearing in terms of disclosure and 
preparations.   
 
 



 
Consultation question 8 – do you have any comments on the duty and timeframe set 
out in Rule 3.7?   
 
 
 
Consultation question 9 – are there any other matters you consider should be dealt 
with at the preliminary hearing?  

 

 

 

 

Part 4 – evidence 

 

Agreeing evidence 
 
Consultation question 10: are you content with the provisions on agreement of 
evidence? 
 
 
 
 
 
Consultation question 11: with regard to the lodging of witness statements, what do 
you think the default position should be? Should the default position be that a 
witnesses statement should be lodged for every witness who is to give evidence at 
an inquiry, or should the converse presumption apply?  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Expert evidence 
 
Consultation question 12: are you content with the provisions on expert witnesses? 
 
 
 
 
 

Yes. The present position on disclosure should be dealt with and orders made in 
that regard if need be. 
 

Yes. 
 
 
 
 

We are not in favour of witness statements being lodged for every witness who is 
to give evidence at an inquiry. The preparation of such statements would 
increase the cost of inquiry work and could lead to delay. We are also not in 
favour of witness statements standing as evidence-in-chief since we consider 
that unduly prescriptive and restrictive in the context of an FAI. Further, certain 
witnesses at FAIs require to be issued with a warning by the Sheriff against self-
incrimination. That requirement would not work for a witness in that position if his 
/ her statement, potentially containing self-incriminating evidence, was lodged 
before the inquiry and treated as his / her evidence-in-chief.   
 
 
 
 
 
 
We are content with proposed provisions on expert witnesses as drafted. 
Contrary to para. 77 of the Consultation Paper, Rule 4.13 does not presently 
provide for a presumption that the evidence-in-chief of an expert witness will be 
given by witness statement nor that such a statement will incorporate the expert 
report. We would not be in favour of either presumption nor required 
incorporation. Evidence heard during the course of an FAI may have a bearing  
on expert input such that their evidence-in-chief may depart from their statement. 
Expert evidence should also be allowed without a report having been lodged. 

No. 



Consultation question 13: do you have any comments on how the provisions on 
single joint experts would work in practice?  
 
 
 
 
Consultation question 14: do you have any comments on how the provisions on 
concurrent expert evidence would work in practice? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Part 5 – the inquiry 
 
Consultation question 15: do you agree with the approach to Part 5? If not, please 
provide comments. 
 
 
 
 
 
 
Part 6 – the sheriff’s determination 
 
Consultation question 16: do you have any comments or suggestions regarding the 
sheriff’s style determination, Form 6.1?  
 
 
 
 
Schedule 3 – forms 
 
Consultation question 17: do you have any comments on the content of any of the 
forms?  
 
 
 

Schedules 1, 2, 4, 5, 6 

Consultation question 18: do you have any comments on the technical provisions 
contained in schedules 1, 2, 4, 5 or 6?  
 
 
 

No. 
 
 
 
 
 

We consider that concurrent expert evidence may be useful. Proposed Rule 4.16 
(2) provides for a note setting out areas of agreement and disagreement 
between the expert witnesses. Any such note should, in our view, be subject to 
the caveat that other evidence heard during the inquiry might alter any such 
agreement / disagreement.  
 

Part 5, as presently drafted, is one sentence: “the procedure at an inquiry is to be 
as ordered by the sheriff”. We agree with that though observe that disparity in 
approach between different sheriffdoms would not be welcome. 

No. 
 
 
 
 

No. 
 
 
 
 

No. 
 
 
 
 


