
ANNEX C 
 

Consultation Questionnaire 
 
Structure and chronology   
 
Consultation Question 1: Do you have any comments about the approach taken to 
the structure and layout of the rules?  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Part 2 – Overview 
The inquiry principles  
 
Consultation Question 2: do you have any comment on the content of the inquiry 
principles?  
  
 
 
 

 

 

 

Representation and judicial continuity 

Consultation question 3: Do you agree that wherever possible the same sheriff 

should deal with the inquiry from the point that the procurator fiscal gives notice that 

an inquiry is to take place, until final determination?  

Do you foresee any practical difficulties with this?  

 

 

 

 

 

The Scottish Government is generally content with the structure and layout of the rules and 
agrees that technical, lengthy or complex provision, or provision of an over-arching nature with 
no logical place in the chronological structure, is more appropriately placed at the end of the 
main body of the rules. 
We wonder, however, if the forms might be in the final schedule, particularly because schedule 
3 includes forms introduced in further schedules.  
 
 
 
 

In an ideal world, there would be clear advantages in having the same sheriff presiding over the 
preliminary hearing or hearings and the inquiry itself, since the sheriff will become familiar with 
the issues related to the death.  This may not, however, be possible due to pressure of other 
business in sheriff court districts where there is more than one sheriff.  

The Scottish Government very much supports the inquiry principles and particularly the 
statement that an inquiry is inquisitorial rather than adversarial.  This is because it is essential 
that participants at FAIs are aware that the public interest purpose of the inquiry is to establish 
the circumstances of the death(s) and any precautions which may be taken in the future in order 
to avoid deaths in similar circumstances in the future, as set out in section 1(3) of the 2016 Act.  
While all participants must be able to participate effectively, this should only be in relation to 
furthering the purpose of the inquiry as set out in section 1(3) and this ability should not be used 
to further attempts to adduce evidence which may be useful at subsequent civil proceedings or 
indeed attempted private prosecutions. 
In rule 2.2(6), lay supporters should also be required to respect the inquiry principles.     



 

The inquiry management powers 

Consultation question 4: are you content with the approach to the sheriff’s inquiry 
management powers? Are there specific illustrative powers which you think should 
be included in addition to those already listed?  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
rt 3 – pre-inquiry procedure 
 

The first order and notices 

Consultation question 5: Is there any further information which you think would be 
useful to include in the form of first notice? 
 
 
 
 
 
 
 
 
Consultation question 6: Do you think that imposing a deadline of 14 days within 
which the sheriff must make the first order is reasonable and practical?  
 
 
 
 
 
 
 
 
Consultation question 7: should we provide a timeframe within which the preliminary 
hearing and inquiry must start after the first order?  If so, what should those 
timescales be? Do you think that the 28 day timescales provided for in the draft are 
achievable?   
 
 
 

 
 
 

 
The Scottish Government is generally content with the approach to the sheriff’s management 
powers, and the illustrative list, but with one exception.  This is the proposal under rule 
2.5(1)(d)(iii) that a participant may be ordered to make a payment to another participant to 
reflect the consequences of not complying with a rule or order.  Section 25 of the Act prohibits 
the awarding of expenses yet this draft rule would appear to allow the equivalent of an award 
of punitive expenses. Such awards are appropriate in adversarial proceedings, but rule 2.2(1) 
makes clear that FAIs are not adversarial proceedings.  The sheriff’s inherent powers to control 
proceedings under section 19 should be sufficient.    
 

 
The Scottish Government is content with the proposed content of the first notice, except that, 
under section 16 of the 2016 Act, the decision on whether a preliminary hearing is held is 
primarily for the sheriff.  
 

It is assumed that the procurator fiscal will not give the sheriff notice of the FAI under section 
15 until the death investigation is concluded and the fiscal is ready to proceed to lead evidence 
at the inquiry.  It is also likely that the fiscal will have had discussions with SCTS about court 
availability for a preliminary hearing and in the light of an estimate of the likely duration of the 
inquiry.  In these circumstances, it does not seem unreasonable for the sheriff to be obliged to 
make the first order within 14 days of receipt of the first notice. 

As it is assumed that the procurator fiscal will not give first notice of the FAI until s/he is ready to 
lead evidence at the inquiry and that discussions will already have taken place with SCTS about 
the likely need for a preliminary inquiry and the likely duration of the inquiry itself,  it does not 
seem unreasonable for the these to begin within 28 days of the first order being made.  There 
remains the possibility that the sheriff may adjust the deadline using the power in rule 
2.5(1)(b)(ii).  In the vast majority of cases, only possibly the first of a number of preliminary 
hearing need be held  within 28 days.  This is in itself intended to identify the issues and volume 
of evidence which will have to be considered at the inquiry.   



 
Preliminary hearings 
 
Consultation question 8 – do you have any comments on the duty and timeframe set 
out in Rule 3.7?   
 

 
The Scottish Government submits that only the procurator fiscal should be expected to lodge the 
note covering the material set out in rule 3.7 before the preliminary hearing, since s/he is likely to 
be the only person in possession of, and familiar with, all of these facts following the death 
investigation which the fiscal has conducted.  
 
All of the participants may not be known before the preliminary hearing and they may only seek 
participant status under rule 3.5 at the preliminary hearing or indeed at the inquiry itself.  How and 
why then could they be expected to produce all of this material 7 days before the preliminary 
hearing?  See also rule 3.8(2)(a). 
 
The consultation document states that “persons whom the procurator fiscal has identified as 
having an interest will have been provided with relevant material well in advance of this stage in 
proceedings and should therefore be in a position to comply with the duties in rule 3.7 in a 
constructive manner”.  This is arguable, but the critical person in the identification of evidence and 
issues at this stage is clearly the fiscal, following the death investigation, who will lead evidence at 
the inquiry. 
   
Once the fiscal has lodged all of the material in rule 3.7, surely it is the purpose of the preliminary 
hearing to establish whether other participants have identified other, additional matters likely to 
be in dispute at the inquiry and on which they might invite the sheriff to address in the 
determination?  They may still, however, not be in a position to lodge a list of productions or 
possible witnesses at least at the stage of the first preliminary hearing particularly in the timescales 
envisaged.  Such lists should be expected at later preliminary hearings (see rule 3.8(2)(e)(ii)). 
    
Quite apart from the practicalities of the assembly of this material by participants (which may, as 
the consultation document suggests, delay the preliminary hearing and one of the inquiry 
principles is to avoid delay), such a participant may not have, or may be in the process of obtaining, 
legal representation and/or may be waiting for an application for legal aid to be processed.  Will  
unrepresented participants be expected to produce this material?  
 
In summary, the Scottish Government doubts that rule 3.7 can focus the issues for the court before 
the preliminary hearing, as suggested in the consultation paper – that is surely the purpose of the 
preliminary hearing itself as under rule 3.8(2)(b) and (c).  

 

 
Consultation question 9 – are there any other matters you consider should be dealt 
with at the preliminary hearing?  

 

 The Scottish Government is content with the list of matters to be considered at the preliminary 
hearing under rule 3.8(2), except that it is suggested that it might be made clearer that the 
sheriff should at this point order that a witness statement by an expert witness must be lodged 
by a particular date as under rules 4.12(4) and 4.13. 
 



 

Part 4 – evidence 

 

Agreeing evidence 
 
Consultation question 10: are you content with the provisions on agreement of 
evidence? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Consultation question 11: with regard to the lodging of witness statements, what do 
you think the default position should be? Should the default position be that a 
witnesses statement should be lodged for every witness who is to give evidence at 
an inquiry, or should the converse presumption apply?  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
We are not familiar with the current arrangements for liability for witnesses’ fees and expenses 
and were unaware that a citing solicitor had personal liability.  Is there not a danger that an 
unscrupulous witness might seek to take advantage of this liability?  Perhaps the word 
“reasonable” might be added before “fees and expenses”?     
 
The concept of caution in rule 4.1(6) and (7) should be explained in the Explanatory Note as it is 
very unlikely that an unrepresented participant will understand the ramifications. 
 
The Scottish Government is content with the provisions on agreement of evidence but has the 
following comments. 
 
If the clerk referred to in rule 4.8(2) is the sheriff clerk, would it not be easier to specify that?   
 
The requirement in rule 4.9(4) should also be applied to rule 4.8.  Rules 4.8 and 4.9 should both 
make it clear that these procedures are for use before the start of the inquiry. 
 
In rule 4.10, the “first participant” is almost invariably likely to be the procurator fiscal, but 
keeping “first participant” would allow for the unusual situation where another participant may 
take the initiative in preparing a notice of uncontroversial evidence.     
  

 
The Scottish Government understands that there would be significant practical and resource 
implications, particularly for the Crown Office and Procurator Fiscal Service and Police Scotland, 
if the rule were to state that witness statements should be lodged for each witness, unless the 
sheriff orders otherwise.  The first iteration of draft rule 4.11(1) should therefore be the default 
position: that rule 4.11 should apply where the sheriff orders that the witness statement of a 
particular witness must be lodged by a particular date.  



Expert evidence 
 
Consultation question 12: are you content with the provisions on expert witnesses? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Consultation question 13: do you have any comments on how the provisions on 
single joint experts would work in practice?  
 
 
 
 
 
 
 
 
Consultation question 14: do you have any comments on how the provisions on 
concurrent expert evidence would work in practice? 
 
 
 
 
 
 
 
Part 5 – the inquiry 
 
Consultation question 15: do you agree with the approach to Part 5? If not, please 
provide comments. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Scottish Government welcomes the provisions on expert witnesses and notes that they are 
based on similar provisions in the Civil Procedure Rules (CPR) south of the Border.  It particularly 
approves the clear duty of expert witnesses to the inquiry and not the person who instructed or 
paid the expert witness.  We wonder if rule 4.13(2) might include a requirement that the expert 
witness should also set out the nature of their expertise and their qualification to express an 
expert view. 
It is noted that the origin of rule 4.14 is CPR 35.6 which allows any party to put questions to 
another party’s expert.  The draft rule only provides for questions to be put to the procurator 
fiscal’s expert witness.  It is appreciated that rule 4.14 might reduce the unnecessary instruction 
of alternative experts, but if other expert witnesses are instructed, it seems right that other 
participants should have the opportunity to lodge questions to be put to that other expert.    

 
Single joint expert witnesses may not be used much in practice, but the Scottish Government 
believes that it may occasionally be helpful to particular inquiries that the rules should provide 
for the possibility.  
 

 
It is also possible that the provision for concurrent evidence may also be rarely used, but again 
it is right that the option should be available to sheriffs and participants.    
 

 
Rule 5.1 should end with the words “having regard to the purposes of the inquiry and the 
inquiry principles”. 
 



 
Part 6 – the sheriff’s determination 
 
Consultation question 16: do you have any comments or suggestions regarding the 
sheriff’s style determination, Form 6.1?  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Schedule 3 – forms 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
The Scottish Government welcomes the suggested style of determination of sheriffs’ 
determinations at the conclusion of inquiries and agrees that the skeleton form is not overly 
prescriptive.  It is now particularly important that any recommendations made by the sheriff 
should be clearly set out in order that those participants to whom the sheriff may have directed a 
recommendation are made aware of that fact (when a copy of the determination is sent to them 
by SCTS).   
 
It would be helpful if Form 6.1 referred to Form 6.2 (which should accompany the determination) 
and the obligations on participants to respond to SCTS in relation to any recommendation 
directed to them by the sheriff.   
 



Consultation question 17: do you have any comments on the content of any of the 
forms?  
 
 
 

 

 

 

Schedules 1, 2, 4, 5, 6 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
We wonder if, in Form 3.1 and similar forms, it is necessary to have a special paragraph 2 for 
mandatory military service deaths yet the discretionary paragraph 2 does not have variant text 
for section 6 or 7 deaths.  It might be easier to have just two alternatives, one for mandatory and 
one for discretionary, with an explanation added by the fiscal as to which legislative provisions 
are relevant and why. 
 
Paragraph 3 should be removed – the fiscal’s opinion on whether there should be a preliminary 
inquiry is irrelevant as this is a matter for the sheriff.   
 
Form 6.1 might conclude with a statement making it clear that the determination is not 
admissible as evidence in other proceedings which would emphasise the inquisitorial principle of 
FAIs.  
 
As above, Form 6.2 should accompany each determination which contains recommendations 
directed to participants.  Form 6.2 should also make it clear that if participants do not respond to 
a recommendation directed to them by the sheriff, then that fact will be noted on the SCTS 
website. 
 
The statement in Form 6.2 that any response to a sheriff’s recommendation is not admissible in 
other proceedings should be highlighted in order to encourage full and frank responses to 
recommendations so that any remedial action taken as a result of the FAI is made public.    
 
In Form 6.3, the publication of the response should include the statement that it is not admissible 
in evidence in other proceedings. 
 
Forms S1.7 and S2.7 appear identical and their purpose is not clear. 
 
Form S4.21 contains a number of typos of “representative”.  
 
Form S5.11B: The form is obviously based on the original model form for Letters of Request 
under the 1970 Hague Convention on the Taking of Evidence Abroad in Civil or Commercial 
Matters, which is not now used much as most States use the revamped version available on the 
Hague Convention website (or a variation thereof) – see link here.  The model form used for 
taking evidence under Council Regulation (EC) 1206/2001 might also be considered.  It may be 
better to base the form on the more recent versions, which are more user-friendly.   
 
We also wonder if the “central authority” and the “competent authority” should be defined? 
 

https://assets.hcch.net/docs/e7b6b267-49e9-4e02-b814-c0780e5b65e3.pdf


Consultation question 18: do you have any comments on the technical provisions 
contained in schedules 1, 2, 4, 5 or 6?  
 
 
 
 
 
 
 

 
Schedule 2, paragraph 6 and subsequent equivalent provisions: there is reference to fax yet not 
to email or other digital technologies.  We think that the rule should give email or online 
communication parity with paper posting, but allowing fax as a backup.  
 
Schedule 2, paragraph 1 defines “first class post” yet paragraph 8 defines “postal service”.  
Should the rules on postal service throughout the UK not be the same given that it is the same 
postal service?  
 
Schedule 2, paragraph 15(3): is the convention not to say “Secretary of State” but no more as 
per rule 3.3? 
 
Schedule 4, paragraph 1: same points about fax and email.  
 
Schedule 4, paragraph 10: CEHR and SCHR are defined terms in rule 1.2 so do not require to be 
named in full? 
 
Schedule 5, paragraph 2(4): need first class post be specified? 
 
Schedule 5, paragraph 7(2)(d): why would the taking of blood be relevant? 
 
 


